20 beleidsadviezen aan de formateur
De Ombudsdienst voor Energie ontving de afgelopen jaren (26.920 in 2022 en 24.615 in 2023) een veelvoud van het normale aantal klachten (9.088 in 2021 en 6.639 in 2020).
Naast bemiddeling in individuele geschillen heeft de Ombudsdienst ook als opdracht om structurele beleidsadviezen op te maken. De ombudsmannen Eric Houtman en Maurice Bohet hebben hun aanbevelingen in de staart van de energiecrisis en bij de start van de federale formatiegesprekken nu klaar. Met een bundel van maar liefst 20 concrete voorstellen adviseren ze de federale beleidsmakers over broodnodige verbeteringen van de energiemarkt, die de consumenten en bedrijven een beter vertrouwen in de sector moeten geven.
Zo pleiten de ombudsmannen o.a. voor het (opnieuw) invoeren van een striktere controle van de federale energieregulator CREG op de energieprijzen, voor een (permanente) uitbreiding van de rechthebbenden op het sociaal tarief, voor een betere bescherming van kmo’s, voor een uitbreiding en het afdwingbaar maken van het consumentenakkoord (sectorakkoord ter bescherming van de consument) bij alle energiebedrijven, een strengere reglementering van de minnelijke invordering van energieschulden, het vlotter toegankelijk maken van de klantendiensten van energiebedrijven en de oprichting van een interfederaal energieplatform waar afnemers terecht kunnen voor al hun vragen en meldingen over elektriciteit en aardgas.
De Ombudsdienst vraagt verder om ook te kunnen bemiddelen bij geschillen over producten en diensten die rechtstreeks of onrechtstreeks met het functioneren van de energiemarkt en de energietransitie te maken hebben, ongeacht of de aanbieder een leverancier of een ander bedrijf is. Als het contract bijv. via een prijsvergelijker, groepsaankoop of energieplatform tot stand komt, is de Ombudsdienst momenteel niet bevoegd t.o.v. deze tussenpersoon of organisator. Ook beheerders van warmtenetten, van energiegemeenschappen of aanbieders van zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen vallen momenteel buiten de bemiddelingsbevoegdheid van de Ombudsdienst.
Ook pleiten de ombudsmannen ervoor om klachten telefonisch in ontvangst te kunnen nemen. Zo ontving de dienst in 2023 maar liefst 6.000 telefonische vragen en klachten, waarbij de Ombudsdienst vaak diende te vragen het dossier schriftelijk te versturen. Deze bureaucratie voor (kwetsbare) consumenten zou vermeden kunnen worden.